F3BF3B
2019
  • Kotiin
Hävittäjälentäjä

Hävittäjälentäjä

Vera marraskuu 15, 2019 F3B

Ilmavoimien ehkä kaikkein arvostetuin ja halutuin tehtävä on hävittäjälentäjän ura. Hävittäjälentäjäksi ei kuitenkaan ole helppo päästä, vaan vaatimuslista on todella kova. Hävittäjälentäjät lentävät erilaisia erittäin nopeita hävittäjäkoneita. He oppivat kaiken ilmataistelutaidoista ja ilmassa käytävistä lähietäisyyden taisteluista. Hävittäjälentäjät Suomessa toimivat ennen kaikkea ilmatilan suojelijoina ja erilaisissa armeijan määräämissä tehtävissä.

Vaatimukset

Hävittäjälentäjäksi ei päästä ihan helpolla. Vaatimukset ovat erittäin tiukkoja. Pelkän lentokoulun suorittaminen on hyvin eri asia kuin huippunopean ja uusimmalla tekniikalla varustetun hävittäjäkoneen lentäminen. Suomessa hävittäjälentäjiä kouluttaa puolustusvoimat ja lentämisen ensimmäinen vaihe aloitetaan jo varusmiesaikana. Hävittäjälentäjäksi pääseminen vaatii kuitenkin vielä useamman vuoden lisäkoulutuksen.

Suomen Puolustusvoimat listaa vaatimuksiksi muun muassa seuraavaa: erittäin hyvä fyysinen kunto (kelpoisuusluokka A), hyvä uimataito, hyvä koulutustausta (lukio tai ammatillinen koulutus suoritettu) ja allergioita ei saa olla tai ne eivät saa olla voimakkaasti oireilevia. Myös fyysisillä mitoilla on erittäin tärkeä osuus hävittäjälentäjäksi pyrkivällä. Paino ei saa ylittää yli 94 kilogrammaa, sekä reiden pituutta mitataan erilaisin mittausvälinein.

Nämä fysiologisten mittojen vaatimukset perustuvat pitkälti siihen, että hävittäjälentäjän on tarvittaessa päästävä sisään ja ulos koneesta hyvinkin nopeasti. Lentäjä ei siis voi olla mitoiltaan liian pitkä, muttei myöskään liian lyhyt. Ilmassa vallitseville G-voimille pärjääminen vaatii erittäin hyvää lihaskuntoa. Jotkut perussairaudet kuten allergiat ja reumatismi voivat estää pääsyn kokonaan hävittäjälentäjäksi.

Myös luonnollisesti hyvä näkö on yksi ehdottomista vaatimuksista. Leikkauksin korjattu näkö estää pääsyn hävittäjälentäjäksi. Henkistä soveltuvuutta testataan myös eri mittareilla. Hävittäjässä toimiminen ilmassa vaatii nopeaa reagointikykyä ja määrätietoisuutta. Henkisen soveltuvuuden testi sisältää paljon kokeita stressinsietokyvystä, analysointikyvystä, muistista ja tiimissä toimimisen kyvystä. Jos nämä kaikki asiat ovat kunnossa, on hakijan mahdollista päästä hävittäjälentäjäkoulutukseen.

hävittäjälentäjä

Sen lisäksi, että lentäjä saa hävittäjälentäjän koulutuksen, hänen on suoritettava jatkuvasti erilaisia lisäkoulutuksia. Myös vuosittainen terveystarkastus on tärkeä osa hävittäjälentäjän ammattia. Ammattiin sisältyy paljon fyysistä kuntoilua ja hyvää kuntoa tarkkaillaan myös säännöllisesti. Tekniikan kehittyessä tiedot ja taidot on pidettävä ajantasaisina. Hävittäjäkoneiden tekniikka lisääntyy ja kehittyy jatkuvasti, joten jo pelkän teorian ylläpitäminen on erittäin vaativaa työtä.

Hävittäjälentäjän tehtävät

Hävittäjäkoneet on valmistettu toimimaan hyvin erilaisissa tilanteissa. Ne eivät ole pelkästään sotatilaan tarkoitettuja koneita, vaan niillä voidaan suorittaa normaalia ilmatilanvalvontaa, partiointia, tarkkailua ja valvontaa. Niiden kokonaissuoritus kyky nähdään täysmittaisessa sodassa. Hävittäjälentäjät toimivat sodissa tälläkin hetkellä tärkeissä tehtävissä. Ne on suunniteltu toimimaan erittäin vaativissa tilanteissa ja sääolosuhteissa, joten niiden lentäjältä vaaditaan myös erittäin tarkkaa kykyä hallita niitä.

Ilmassa tapahtuu paljon erilaisia asioita mihin hävittäjälentäjän on valmistuttava ja osattava toimia oikein. Nopeita ratkaisuja voi joutua tekemään ja koska hävittäjää lennetään yksin, jää lopullinen vastuu aina lentäjälle itselleen. Esimerkiksi sotatilanteessa vastustaja voi asettaa todella paljon erilaisia häiritseviä signaaleja ilmaan, jolloin lentäjän on osattava toimia oikein.

Suomessa Puolustusvoimien alla toimivat hävittäjälentäjät ovat usein myös kouluttamassa uusia lentäjiä. Työ on jokapäiväistä ja sisältää lentämisen lisäksi myös erittäin paljon teoriaa. Jokainen lentomatka tallentaa tietokoneelle suuren määrän erilaista dataa, joka sitten käydään yhdessä lentäjän kanssa läpi lennon jälkeen. Suomessa hävittäjälentäjät toimivat myös monissa valtiollisissa tehtävissä.

Tunnelma hävittäjäkoneen ohjaamossa on aika jännittävä. Lentäjän tarvitsee tuntea jokainen tuhannesta nappulasta ulkoa ja tietää tarkalleen, mitä mistäkin tapahtuu. Yleensä Suomessakin hävittäjälentäjien yhteiskieli on englanti, jotta se olisi myös kansainvälisesti ymmärrettävää. Erilaisia koodeja käytetään paljon ja ne ovat täysin hallussa jokaisella lentäjällä. Jos lentäjäkoulutukseen ei tule ensimmäisellä kerralla valituksi, voi sinne hakea vielä kaksi kertaa uudestaan.

Lentokenttäliikenteen ohjaustorni ja sen toiminnot

Liittyvä Lähettää

Lentokenttäliikenteen ohjaustorni ja sen toiminnot

F3B/

Lentokenttäliikenteen ohjaustorni ja sen toiminnot

Taivas on kiireinen, noin 32 000 säännöllistä lentoa Euroopan ilmatilan läpi tai sisällä joka päivä. Lisää tähän melkein sama määrä muun tyyppisiä lentoja, kuten sotilaslentoja. Lentoliikenteen sujuvuuden varmistamiseksi käytetään laajaa palvelu- ja laitejärjestelmää. Kaikki lentokentän lähellä olevat lentokoneet näkyvät yhdellä tutkanäytöllä, ja maanpäätutka näyttää koko lentokentän alueen liikenteen yhden metrin tarkkuudella. Ilma- ja maa-ajoneuvot saavat […]

Miten päästä lentopelosta eroon

F3B/

Miten päästä lentopelosta eroon

Maailma pienenee ja matkustusmahdollisuudet vain kasvavat. Lentoyhtiöiden määrä on moninkertaistunut ja hinnat ovat laskeneet. Joillain meistä vain kuitenkin on se tolkuton lentopelko ja tuntuu aivan mahdottomalta projektilta päästä siitä eroon. On kuitenkin olemassa muutamia kikkoja, joita voi kokeilla.Tärkeää on yrittää ymmärtää se perimmäinen syy siihen, miksi ja mistä lentopelko johtuu. Onko aikaisempaa kokemusta tai et […]

Maailman suurimmat lentokoneet

F3B/

Maailman suurimmat lentokoneet

Matkustamisesta on viimeisten vuosikymmenien aikana tullut erittäin suosittua. Tämän seurauksena on myös pitänyt ruveta miettimään paremmin kansainvälistä liikkumista.

Maailmanmestaruuskilpailut Uutiset

  • HävittäjälentäjäHävittäjälentäjä
    marraskuu 15, 2019
  • Lentokenttäliikenteen ohjaustorni ja sen toiminnotLentokenttäliikenteen ohjaustorni ja sen toiminnot
    syyskuu 26, 2019
  • Miten päästä lentopelosta eroonMiten päästä lentopelosta eroon
    heinäkuu 15, 2019
  • Maailman suurimmat lentokoneetMaailman suurimmat lentokoneet
    toukokuu 10, 2019
  • Viisi kalleinta lentoyhtiötä maailmassaViisi kalleinta lentoyhtiötä maailmassa
    maaliskuu 24, 2019
  • Helikopterilentäjäksi tuleminenHelikopterilentäjäksi tuleminen
    tammikuu 24, 2019
  • 10 maailman oudointa lentokenttää – osa 210 maailman oudointa lentokenttää – osa 2
    toukokuu 29, 2018
  • 10 maailman oudointa lentokenttää – osa 110 maailman oudointa lentokenttää – osa 1
    toukokuu 14, 2018
  • Viisi siisteintä ilmailutyötäViisi siisteintä ilmailutyötä
    huhtikuu 28, 2018
  • Kiinnostaako lentäjän ura?Kiinnostaako lentäjän ura?
    huhtikuu 12, 2018
  • Ihmiset haluavat yhä pidemmälle avaruuteenIhmiset haluavat yhä pidemmälle avaruuteen
    toukokuu 29, 2017
© F3B 2019
Maailmanmestaruuskilpailut